είπαν για εμάς

αρχιεπίσκοπος
Μακαριότατος Ιερώνυμος Β’
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Χαιρετίζω τὴν Ἐτήσια Ἐκδήλωση BRAVO 2018 καὶ συγχαίρω τοὺς συντελεστές ἐκ μέσης καρδίας. Ἡ βιώσιμη ἀνάπτυξη ἀποτελεῖ ἀναμφίβολα κορυφαῖο κοινωνικὸ αἲτημα καὶ ἐπείγουσα ἀνάγκη γιὰ τὴν πατρίδα μας. Ἡ πληθώρα τῶν Ὀργανισμῶν, τῶν Κοινωνικῶν Ἑταίρων καὶ τῶν Ἐνεργῶν Πολιτῶν ποὺ συμμετέχουν κάθε χρόνο στὶς διαδικασίες τοῦ BRAVO πιστοποιεῖ τοῦ λόγου τὸ ἀληθές, πιστοποιεῖ ἐξ ἄλλου τὴν ἀποδοχὴ ποὺ βρίσκει στὴν συνείδηση τῆς κοινωνίας μας ὁ θεσμὸς BRAVO. Ὁ φετινὸς Διάλογος τοῦ Θεσμοῦ σχετίζεται μὲ τὴν κλιματικὴ ἀλλαγὴ καὶ τὶς ἔκτακτες καταστάσεις ποὺ αὐτὴ προκαλεῖ, καθὼς καὶ τὶς συνεργασίες ποὺ ἀπαιτοῦνται γιὰ τὴν ὀρθὴ ἀντιμετώπιση αὐτῶν τῶν καταστάσεων. Ποιός μπορεῖ νὰ κλείσει τὰ μάτια μπροστά στὶς νέες προκλήσεις; Καὶ ἀπ’ τὴν ἄλλη πλευρά, πόσα συγχαρητήρια ἀξίζουν πράγματι σ΄αὐτοὺς ποὺ μὲ τὴ δράση τους προλαβαίνουν τὶς ἐξελίξεις καὶ εὐαισθητοποιοῦν τὴν κοινωνία· γιὰ νὰ μπορέσουμε νὰ διαμορφώσουμε ὅλοι τὴν Ἑλλάδα τοῦ Αὔριο ποὺ ἐπιθυμοῦμε. Εὔχομαι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς νὰ εὐλογήσει πλουσίως τὴ φετινὴ ἐκδήλωση.

Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής ΝΔ
Kωστής Χατζηδάκης
Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας

“Η Ελλάδα έχει ανάγκη να στραφεί σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη σημερινή γενιά και τις επόμενες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης οφείλουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Διότι δεν μπορούμε να έχουμε μια σύγχρονη, υγιή οικονομία, χωρίς να έχουμε μια βιώσιμη οικονομία, η οποία προχωρεί σε αρμονία με τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι γίνεται άλλωστε σε όλα τα προηγμένα κράτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό είναι η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, καθώς και η υιοθέτηση καλών πρακτικών που έχουν πετύχει σε άλλες χώρες. Ο Ετήσιος Διάλογος BRAVO συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση και συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην οικοδόμηση της Ελλάδας που αξίζουμε”.

ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος, ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ

“Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αναδεικνύεται σήμερα σε κινητήριο δύναμη στην πορεία αλλαγής του παγκόσμιου αναπτυξιακού μοντέλου. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, τοποθετούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της δραστηριότητάς τους, επιδιώκοντας να συνδέσουν την επιχειρηματική επιτυχία με τη δημιουργία αξίας για τις κοινωνίες στις οποίες λειτουργούν. Ο έγκυρος θεσμός BRAVO και ο διάλογος που αναπτύσσεται στο πλαίσιό του, αποτελεί μια έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η χώρα μας διαθέτει άξιες, υπεύθυνες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με όραμα και σκοπό. Επιχειρήσεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να στηρίξουν την προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας συνεκτικής, ευημερούσας κοινωνίας”.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Γιάννης Πανιάρας, Πρόεδρος
Γιάννης Πανιάρας
Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

“Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συγχαίρει το θεσμό BRAVO για τη συνεπή διαχρονικά συνεισφορά του στην προώθηση του ανοιχτού, πολυσυμμετοχικού και επιστημονικού διαλόγου πάνω στα ουσιώδη θέματα που απασχολούν όλους μας σήμερα. Η κοινή βάση είναι η μέριμνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία είναι απαραίτητο συνθετικό της μελλοντικής πορείας της χώρας μας. Είμαστε ευτυχείς που οι προτεραιότητες του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η προστασία της βιοποικιλότητας και η περιβαλλοντική συμμόρφωση, αναδεικνύονται κάθε χρόνο και μέσα από τη θεματολογία του θεσμού BRAVO”.

Σπύρος Λιούκας
Σπυρίδων Λιούκας
Επίτιμος Προέδρος, Μέλος ΔΣ QualityNet Foundation Επιστημονικός Υπεύθυνος Ινστιτούτου Διακυβέρνησης & Πολιτικής

«Το QualityNet Foundation αναπτύσσοντας το διάλογο με κοινωνικούς εταίρους και φορείς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική κοινωνία καθώς η εμπλοκή των συμμετόχων (stakeholders) σε θέματα στρατηγικής και πολιτικής είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης σε πολλούς τομείς δραστηριότητας Έχει αναπτυχθεί, σε σημαντικό βαθμό, μια τεχνογνωσία διαλόγου με μεγάλο αριθμό συμμετόχων ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε θεσμούς και προωθώντας περαιτέρω την ανάπτυξη της αντζέτας της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η στατιστική αποτύπωση της ωρίμανσης της Ελληνικής αγοράς στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούν υλικό για παραπέρα επεξεργασία και χρήσιμο τόσο για τους Θεσμικούς Φορείς όσο και για άλλους Οργανισμούς στο σχεδιασμό και επανακαθορισμό των μοντέλων ανάπτυξης».

Δημαρας
Γιώργος Δημαράς
τ. Υφυπουργός , Περιβάλλοντος & Ενέργειας

«Το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας!
Η ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων της κοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να κινηθεί ο πλανήτης προς μια βιώσιμη κατεύθυνση είναι σήμερα παρά ποτέ επιβεβλημένη. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Θεσμού BRAVO και την ευαισθησία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με την ανάδειξη των καλών πρακτικών και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προωθώντας το δημόσιο διάλογο με Πολιτεία, Φορείς, Επιχειρήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία Πολιτών. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη και τη ζωή του ανθρώπου και για πρώτη φορά φαίνεται ένα «περιβαλλοντικό» πρόβλημα να απειλεί το φυσικό θεμέλιο των κοινωνιών μας. Οδηγεί στην ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, στη μείωση της γεωργικής παραγωγής, στη μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών και σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Η μάχη για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής χρειάζεται τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, καθώς αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αλλά και το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενιών».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Στάθης Γιαννακίδης
Στάθης Γιαννακίδης
τ. Υφυπουργός , Οικονομίας & Ανάπτυξης

“Η κρίση που έπληξε την Ελλάδα δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, αλλά μια κρίση συνολική, κρίση υποδείγματος που στο επίκεντρό της είχε την κρίση του παραγωγικού μοντέλου. Σήμερα, έχοντας τελειώσει με τα Προγράμματα Προσαρμογής και αφήνοντας πίσω τις πολιτικές λιτότητας, σχεδιάζουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, θέτοντας τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση διαμόρφωσε την Eθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς Οργανισμούς. Η Στρατηγική αποτελεί τον εθνικό αναπτυξιακό “οδικό χάρτη” ενσωματώνοντας τις αρχές της βιωσιμότητας και στις τρεις διαστάσεις της (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική), σε συντονισμό με τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η δικαιοσύνη και η βιωσιμότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας συνιστούν τους δύο πυλώνες που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της εθνικής πορείας, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή για τις επόμενες δεκαετίες”.

Peter Baker
Peter Baker
President , World Business Council for Sustainable Development

«O ρόλος της επιχειρηματικής κοινότητας και οι συνεργασίες είναι σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Η διαχείριση του ρίσκου που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες, τόσο στη διαχείριση της προσαρμογής όσο και των ευκαιριών που εμφανίζονται για την αγορά που αποτιμώνται διεθνώς στα 21 τρις ετησίως μέχρι το 2030. Ο Θεσμός Bravo Sustainability Dialogue αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων κοινών. Κάτι που χρειαζόμαστε για την εφαρμογή των Στόχων καθώς όλοι δουλεύουμε με ορίζοντα το 2030».

RNE_Pressefoto_Bachmann_Ausschnitt-800x626
Günther Baumann
Global Leader and Client Team Chair, German Council for Sustainable Development

«Ο διάλογος και η διαβούλευση μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι απαρραίτητη και επίπονη διαδικασία στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται κουλτούρα, παιδεία και αναπτύσσονται συνεργασίες που μπορούν να υποστηρίξουν ένα βιώσιμο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ιδιαιτέρως το Θεσμό BRAVO για τη δεσμευσή του σε αυτό το στόχο. Με πολύ ενδιαφέρον βλέπουμε την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων καθώς και την εμπλοκή ενός τόσου μεγάλου κοινού στη διαδικασία αυτή».

Mr. Wolfram Tertschnig, Mrs. Elisabeth Freytag- Rigler
Co-Chairs, ESDN Steering Group

«Το ESDN υποστηρίζει και συγχαίρει το Θεσμό BRAVO στην Ελλάδα για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει στο να εμπλέξει σε μια διαδικασία διαλόγου μια μεγάλη κοινότητα κοινωνικών εταίρων με στόχο τη βελτίωση των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης των οργανισμών στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό, ο θεσμός συμβάλλει στη δημιουργία μιας ευρύ- τερης κουλτούρας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και ενός πλάνου συνεργασίας και δράσης σε εθνικό επίπεδο».