ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε ο  Ετήσιος Διάλογος του Bravo 2019 με θέμα « Η εξασφάλιση της Ποιότητας Ζωής σε συνθήκες Κλιματικής κρίσης».

Ο διάλογος μεταξύ εκπροσώπων από Θεσμικούς, Επιχειρηματικούς και Κοινωνικούς Φορείς αναπτύχθηκε σε μια πολύ επίκαιρη χρονική στιγμή,  λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres στη Μαδρίτη στα πλαίσια του COP 25 για τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινωβουλίου Ursula von der Leyen για την «Πράσινη Συμφωνία» με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης μέχρι το 2050 καθώς και τη δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γ-Σ. Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τα θέματα της Ενέργειας, του Κλίματος, του Περιβάλλοντος και της Κυκλικής Οικονομίας και ο κ. Α. Τζιτζικώστας, Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ανακοινώνοντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό δράσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το σχέδιο για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ & το ΚΛΙΜΑ και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας στην προσαρμογή των Ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για τους στόχους της Κλιματικής ουδετερότητας συζήτησαν ο κ. Γ. Θωμάς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας κ. Π. Παγώνη, Ανώτερη Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΕΛ.ΠΕ, κ. Γ. Πανιάρας, Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδας & Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ. Τη σύνδεση των περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ανέπτυξε η κ. Θ. Αντωνακάκη Επιστημονική Γραμματέας της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ την μελλοντική τάση ανάπτυξης αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων στην παραγωγή ενέργειας ανέπτυξε ο κ. Ν. Χατζηαργυρίου, Καθηγητής ΕΜΠ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Η ανάπτυξη της ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και των νέων τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης των προϊόντων, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο και οι υποδομές που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν ήταν το θέμα της συζήτησης στην οποία έλαβαν μέρος ο κ. Κ. Αραβώσης, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η κ. Σ. Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Coca Cola Hellas, η οποία παρουσίασε την άποψη των εταιριών παραγωγών και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Δ. Παπαστεργίου, που ανακοίνωσε τα νέα του σχέδια για την προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων στους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας. Τέλος, ο κ. Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης του επιτελικού κράτους που θα δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να δρουν και να μπορούν να απαντούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κύριο πυλώνα επίτευξης της agenda 2030.

Ο διάλογος ολοκληρώθηκε με τη θεματική ενότητα της σημασίας της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, όπου υπογραμμίσθηκε η ανάγκη μετεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας στο καινούργιο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην αγορά λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και την ανάγκη μετάβασης από την ενημέρωση στη δραστηριοποίηση της κοινωνίας για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κοινωνικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων. Στην ενότητα αυτή έλαβαν μέρος οι κ.κ Γ. Βούτσινος,  Γενικός  Γραμματέας  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης, Ν. Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής  Greenpeace Hellas, Α. Χουλιάρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Χ. Εξάρχου, Πρόεδρος & ΔΣ QualityNet Foundation.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Α. Γεωργιάδης, ο οποίος στην ομιλία του συνεχάρη τους οργανισμούς που μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν υποστηρίζουν το νέο πρόσωπο της χώρας και τη δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θεσμός BRAVO 2019, αποτελεί έναν θεσμό κοινωνικού διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που αναπτύσσεται σε εθνικό επίπεδο από το QualityNet Foundation, έναν εξειδικευμένο οργανισμό στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος αναπτύσσει διάλογο για την ευρύτερη ενημέρωση και αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής. Δημιουργεί μεθοδολογίες και εργαλεία που Υποστηρίζουν τους οργανισμούς στη μετάβαση τους προς τη βιωσιμότητα και συμβάλλει στη δημιουργία των Ενεργών Πολιτών του αύριο μέσω της εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα BRAVO και επικοινωνήστε στο QualityNet Foundation, τηλ. 2106898594, email [email protected]