Θεματικοί Πυλώνες

Η συμμετοχή σας στον Θεσμό Bravo Sunstainability Dialogue & Awards
γίνεται με βάση τις πρωτοβουλίες που έχετε
αναπτύξει στους 5 Θεματικούς Πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης:
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΓΟΡΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ.

Διαβάστε αναλυτικά και αποφασίστε με ποια θεματική θα συνδέσετε τις πρωτοβουλίες σας
για να συμμετέχετε στον διάλογο και να αναδειχθείτε.

BRAVO GOVERNANCE

Οι πρακτικές και πρωτοβουλίες που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης ενός Οργανισμού. Πρακτικές  για την καταπολέμηση της διαφθοράς (Corruption), την προώθηση της διαφάνειας (Transparency) και της λογοδοσίας (Accountability). Ανάπτυξη Πλαισίου Αρχών και Λειτουργίας που ανταποκρίνεται στις διαστάσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανάλυση ευκαιριών, κινδύνων και ποιοτικών/ποσοτικών στόχων για τις κυριότερες δραστηριότητες του Οργανισμού, συστηματοποιημένες πρακτικές ανάπτυξης διαλόγου (Stakeholder Dialogue) με το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών του (Stakeholders & Shareholders), κανόνες και διαδικασίες για την εφαρμογή στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και σύνδεσή της με τα ουσιαστικά θέματα του Οργανισμού, αποτύπωση της αλυσίδας αξίας του Οργανισμού & αντιμετώπιση των κοινωνικών /περιβαλλοντικών θεμάτων που προκύπτουν από όλα τα στάδια αυτής.

1. Strategy & Governance

1.1  Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το σύστημα διακυβέρνησης που αποτυπώνει την ηθική του Οργανισμού σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του με τρόπο που να προωθούνται οι στόχοι του με υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και στο σύνολο των κοινών με τα οποία συναλλάσσεται. Ανάπτυξη Πλαισίου Αρχών και Λειτουργίας που ανταποκρίνεται στις διαστάσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανάλυση-δημοσιοποίηση ευκαιριών, κινδύνων και ποιοτικών/ποσοτικών στόχων για τις κυριότερες δραστηριότητες του Οργανισμού. Κανόνες και Διαδικασίες για την εφαρμογή στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και σύνδεσή της με τα ουσιαστικά θέματα του Οργανισμού.

 

2. Reporting & Transparency

2.1. Δημοσιοποίηση Δεικτών Υπεύθυνης Λειτουργίας & Διαφάνεια

Παρουσίαση της επίδοσης από τη λειτουργία του Οργανισμού αναφορικά με το τρίπτυχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομία, Κοινωνία και Περιβάλλον) σύμφωνα με θεμελιώδη και αναγνωρισμένα ειδικά – κλαδικά, εθνικά και διεθνή πρότυπα και πλαίσια αναφοράς για την προώθηση της διαφάνειας και της αυτοδέσμευσής του. Η λειτουργία και δέσμευση (Κώδικας Δεοντολογίας) ενός Οργανισμού για προώθηση της διαφάνειας σε  όλα τα θέματα που άπτονται της επιχειρηματικής του λειτουργίας. Παρουσίαση των τρόπων καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλες τις εκφάνσεις της.

 

3. Stakeholders Engagement

3.1. Διάλογος με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη

Οι συστηματοποιημένες πρακτικές ανάπτυξης επικοινωνίας και διαλόγου (Stakeholders Dialogue) που αναπτύσσει ένας Οργανισμός προς το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών του (Stakeholders & Shareholders). Δημοσιοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα των αποτελεσμάτων του διαλόγου και πώς αυτά ενσωματώνονται στη προσέγγιση και τον προσανατολισμό της στρατηγικής και των στόχων του Οργανισμού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.

3.2. Επικοινωνία με Ενδιαφερόμενα Μέρη

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία επικοινωνίας, είτε εσωτερικής δέσμευσης είτε καμπάνια, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έχει προσφέρει θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή στη στάση μιας βασικής ομάδας από τα ενδιαφερόμενα μέρη ενός Οργανισμού.

3.3 Διαχείριση της ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΞΙΑΣ

Ολοκληρωμένη παρουσιάση των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ο οργανισμός για την ενημέρωση, εκπαίδευση και αξιολογόγηση των προμηθευτών, εργαζομένων, εξωτερικών συνεργατών και το σύνολο των κοινών που συναλλάσονται μαζί της ως προς τα θέματα της Βιώσιμης ανάπτυξης.

 

4. ESG Pioneer  

Παρουσιάζεται η ολιστική προσέγγιση ενός οργανισμού σε θέματα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) με δημοσιευμένες δεσμεύσεις και μετρήσιμες επιδόσεις που έχουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3-5 έτη. Οι οργανισμοί θα πρέπει να μπορούν να επιδείξουν μετρήσιμα αποτελέσματα τα τελευταία 2 χρόνια. Επιπλέον παρουσιάζονται πρωτοποριακοί, καινοτόμοι και σύγχρονοι τρόποι επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων σε κλίμακα που να οδηγεί σε μετρήσιμη και θετική επίδραση, γνωστοποιώντας και επενδύοντας στα SDGs.

BRAVO MARKET

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και προωθούν την υπεύθυνη κατανάλωση, τη δημιουργία πράσινων/υπεύθυνων προϊόντων και το υπεύθυνο marketing. Πρακτικές που προωθούν την υπευθυνότητα στο δίκτυο προμηθειών (Responsible Procurement) και την ανάπτυξη βιώσιμου δικτύου διανομής (Responsible Supply Chain).

5. Product Innovation

5.1 Προώθηση της Καινοτομίας

Ανάπτυξη προϊόντων, υπηρεσιών και πρακτικών (λαμβάνοντας υπόψη την μείωση της χρήσης πρώτων υλών, την εξοικονόμηση ενέργειας και την υπεύθυνη χρήση προϊόντων/αγαθών, τη βιώσιμη διαχείριση της αλυσίδας αξίας, κ.ά.) που καλύπτουν νέες ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας, διέπονται από τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Υπευθυνότητας και που παράγουν σύγχρονα, καινοτόμα και αποδοτικά αποτελέσματα.

6. Sustainable Brands

6.1. Ανάπτυξη Πράσινων Υπηρεσιών & Προϊόντων

Οι υπηρεσίες που τόσο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους όσο και κατά τη χρήση τους επιβαρύνουν περιορισμένα το περιβάλλον και ταυτόχρονα δημιουργούν ευκαιρίες για νέες αγορές και νέους πελάτες. Προϊόντα που παρήχθησαν με τρόπο φιλικό και μη παρεμβατικό προς το περιβάλλον και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

6.2. Υπεύθυνη Κατανάλωση

Διαμόρφωση μιας υπεύθυνης συμπεριφοράς που να λαμβάνει υπόψη της το αποθεματικό των φυσικών πόρων για την αειφορία των μελλοντικών γενεών, μέσα από την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση του καταναλωτή/πολίτη και την δημιουργία συνείδησης για επιλογή προϊόντων με ετικέτες υπεύθυνου και φιλικού προς το περιβάλλον αγαθού.

7. Startuppers & Sustainability  

Παρουσιάζονται νεοφυείς επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους δημιουργεί ένα θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο ή έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και την καινοτομία για τη δημιουργία προϊόντων & υπηρεσιών που συμβάλλουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

BRAVO ENVIRONMENT

Οι συστηματοποιημένες δράσεις και πρωτοβουλίες που συνδέονται με την περιβαλλοντική διαχείριση των Οργανισμών. Η συμμόρφωση με περιβαλλοντικά πρότυπα και όρους, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι αειφόρες μέθοδοι διαχείρισης του περιβάλλοντος και οι πρακτικές μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Καλές πρακτικές σε θέματα χρήσης φυσικών πόρων, μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, κυκλικής οικονομίας, προστασίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, βιώσιμης γεωργίας, βιώσιμων μεταφορών, βιοοικονομίας, βιώσιμης δόμησης, αφύπνισης και ενημέρωσης για το Περιβάλλον.

8. Net Zero Leadership 

Παρουσιάζονται οι οργανισμοί που δεσμεύονται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέσω των επενδύσεων που υποστηρίζουν, σε μια προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και της απομάκρυνσής τους από την ατμόσφαιρα. Μέσω παρουσίασης δεδομένων, γνωστοποιήσεων και υποστήριξης επενδύσεων, δεσμεύονται για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν ή για αντιστάθμιση των μη αποφευχθεισών για να «εξουδετερωθούν» μέσω της χρήσης μακροπρόθεσμων λύσεων δέσμευσης άνθρακα. Είναι σημαντικό η συμμετοχή να υποστηριχθεί με αποδεδειγμένη πρόοδο αναφοράς για την επίτευξη των στόχων με χρονοδιάγραμμα 2-5 ετών, με απαραίτητες τις υλοποιημένες ενέργειες της τελευταίας διετίας.

9. Climate Change

9.1. Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Εκπομπές Αερίων Ρύπων

Πρακτικές που αναπτύσσει ο Οργανισμός για τον περιορισμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Δημοσιοποιεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αναφέρει τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των παραγόμενων εκπομπών του.

10. Environmental Footprint

10.1. Διαχείριση Πόρων, Πρώτων Υλών και Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

Ορθολογική χρήση πόρων κατά τη παραγωγική διαδικασία ή κατά την υλοποίηση δράσεων του Οργανισμού. Παρουσίαση μεθόδων/συστημάτων διαχείρισης πόρων και δημοσιοποίηση του βαθμού στον οποίο χρησιμοποιούνται φυσικοί πόροι (η χρήση και η απόρριψη νερού, ποιότητα και ασφάλεια νερού, εκπομπές αερίων, το έδαφος, κ.ά.) για τις δραστηριότητές του, δίνοντας πληροφορίες και για τυχόν ενεργειακούς ελέγχους που πραγματοποιεί. Δημοσιοποίηση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που έχει θέσει σε σχέση με την αποδοτικότητα των φυσικών πόρων και ενέργειας, τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την αύξηση της παραγωγικότητας των πρώτων υλών, πώς αυτοί οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν στο μέλλον.

11. Circular Economy – Κυκλική Οικονομία

11.1. Διαχείριση Αποβλήτων & Κυκλική Οικονομία

Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και τρόποι μείωσής τους (πρόληψη και ελαχιστοποίηση παραγόμενων αποβλήτων, τοποθέτηση κάδων/υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωση επαναχρησιμοποίηση υλικών, κομποστοποίηση, σύστημα βιολογικού καθαρισμού, ασφαλής διάθεση αποβλήτων, κ.ά.). Παρουσίαση των «κλειστών κυκλικών» παραγωγικών/καταναλωτικών μοντέλων που επιτρέπουν τη επιτρέπουν τη χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων.

11.2. Πρόληψη Σπατάλης Τροφίμων (Food Waste)

Προγράμματα και ενέργειες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων που παρατηρείται σε ολόκληρη την αλυσίδα ζωής των τροφίμων, από την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση έως την τελική κατανάλωση. Προγράμματα και ενέργειες που υποστηρίζουν τη μείωση της σπατάλης τροφίμων (πρακτικές παραγωγής, συνθήκες αποθήκευσης, μεταφορά προϊόντων, τροφοδοσία, καταναλωτικές συνήθειες, κ.α.).

11.3. Βιοοικονομία

Κυκλική διαχείριση φυσικών πόρων, δημιουργία clusters, ανάπτυξη συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο κ.λπ.

12. Biodiversity

12.1. Προστασία των Οικοσυστημάτων & της Βιοποικιλότητας

Ενέργειες που αναπτύσσει ο Οργανισμός για την αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων επιδράσεων στην βιοποικιλότητα σε προστατευόμενες περιοχές ή και περιοχές υψηλής αξίας σε βιοποικιλότητα εκτός προστατευόμενων περιοχών (πχ. αποκατάσταση περιοχών υψηλής αξίας σε βιοποικιλότητα, ανάπλαση φυσικού τοπίου, κ.ά.). Προστασία ενδημικών οικοσυστημάτων από ξενικά είδη ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, προγράμματα προστασίας και διαχείρισης χλωρίδας και πανίδας, αναβάθμιση φυσικού τοπίο, ανασύσταση υποβαθμισμένων οικοτόπων, δράσεις προσαρμογής οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή.

12.2. Ανάπτυξη Ενεργειών Αφύπνισης & Ενημέρωσης για το Περιβάλλον

Πρωτοβουλίες και συνέργειες που αναπτύσσει ο Οργανισμός σας για τη προστασία του Περιβάλλοντος (πχ. ενημερωτικές καμπάνιες, δράσεις εκπαίδευσης & ευαισθητοποίησης εργαζομένων, δράσεις παρέμβασης με τρίτους φορείς, κ.ά.).

12.3. Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών και Προστασία της Ζωής

Προγράμματα, δράσεις, μέτρα που συμβάλλουν στην πρόληψη αποφυγή ή την μείωση της πιθανότητας του κινδύνου ή τον περιορισμό των επιπτώσεων των καταστροφών που προκαλούνται στον άνθρωπο, τις υποδομές, το περιβάλλον ή στην περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, διαχείριση του κινδύνου, προγράμματα, δράσεις, μέτρα οργάνωσης-διαχείρισης και παροχής βοήθειας στα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

BRAVO SOCIETY

Οι πρακτικές που αναπτύσσονται με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη συμβολή στην άμβλυνση ουσιωδών κοινωνικών προβλημάτων. Πρακτικές που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, τις ίσες ευκαιρίες και την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ανάπτυξη προγραμμάτων Υγείας & Ασφάλειας, την ένταξη νέων και μέσης ηλικίας ανέργων και ενίσχυση της απασχόλησης, την εξειδικευμένη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και την υποστήριξη της ισορροπίας επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου. Πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, την προαγωγή της υγείας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρακτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την υλοποίηση δράσεων για τους μετανάστες/πρόσφυγες.

 

13. Quality of Life – Ποιότητα Ζωής

13.1  Ανάπτυξη Δράσεων με στόχο την Βελτίωση Ποιότητας Ζωής των Πολιτών

Δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, δράσεις  ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, δράσεις για φτωχούς/απόρους, ΑΜΕΑ και ανέργους, δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης, κ.ά.). Προγράμματα ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης, παροχή ιατρικών εξετάσεων και νοσοκομειακού εξοπλισμού. Προγράμματα και δράσεις που συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

13.2. Δράσεις Εθελοντισμού

Ενημέρωση και αφιλοκερδής συμμετοχή εργαζομένων και πολιτών σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα με στόχο της προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

13.3. Προγράμματα Υγείας – Ασφάλειας

Η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και η αποφυγή κινδύνων για τους απασχολούμενους στον Οργανισμό και τις οικογένειες τους (πχ. εφαρμογή προληπτικών μέτρων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απασχολούμενων, ενημέρωση και εκπαίδευση τοπικής κοινωνίας, προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι των εργαζομένων και των οικογενειών τους, κ.ά.). Πρακτικές facility management.

 13.4. Εκπαίδευση – Νέα Γενιά – Διά βίου μάθηση

Προγράμματα και δράσεις του Οργανισμού με στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, της νέας γενιάς και του ευρύτερου κοινού (πχ. προγράμματα κατάρτισης/επιμόρφωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, προγράμματα ανταλλαγών Νέας Γενιάς, δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των νέων κ.ά.).

13.5. Ενίσχυση Τοπικών Κοινωνιών

Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί πώς συμβάλλει στη Bιώσιμη Aνάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις κύριες περιοχές όπου δραστηριοποιείται και πώς στοχεύει να τις ενισχύσει μελλοντικά.

 

14. Communication for Good 

Καμπάνιες επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί για την προώθηση ενός περιβαλλοντικού ή κοινωνικού σκοπού.

 

15. Diversity & Inclusion

Προγράμματα διαφορετικότητας & συμπερίληψης που έχουν αναπτυχθεί στους οργανισμούς την τελευταία 3-ετία. Με παρουσίαση πολιτικών, μετρήσιμων αποτελεσμάτων, στοχευμένων  ενεργειών και follow up action plan όλων των εμπλεκομένων κοινών.

 

16. CSR Actions & SDGs 

Κοινωνικά προγράμματα/δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από Φορείς, Επιχειρήσεις, Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ) και η θεματική τους υποστηρίζει έναν από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης .

Δείτε αναλυτικά εδώ

BRAVO IN ACTION

Πρωτοβουλίες, δράσεις και προγράμματα του Οργανισμού με στόχο την Πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν μέσα από την ενεργή συνεργασία Φορέων με συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Ανάπτυξη δράσεων μεταξύ Επιχειρήσεων/ Φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας Πολιτών/ ΜΚΟ, Ακαδημαϊκής Κοινότητας/ Επιχειρήσεων, αλλά και πολυπληθών συμπράξεων που καλύπτουν εθνικές/ τοπικές ανάγκες και προωθούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας.

 

17. Partnerships – Συνεργασίες

 17.1 Συνεργασία Δημόσιων Φορέων – Ιδιωτικών Οργανισμών

Πρωτοβουλίες/προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί με τη συνεργασία Φορέων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα & Οργανισμών Ιδιωτικού Συμφέροντος (π.χ. Εταιρεία – Υπουργείο ή/και Δήμος).

 17.2 Συνεργασία Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων – Ιδιωτικών Οργανισμών

Περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προγράμματα που έχουν εξασφαλίσει τη συνεργασία των ΜΚΟ με τις Εταιρείες. Πρωτοβουλίες των ΜΚΟ που υποστηρίζονται και εφαρμόζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο. Εταιρικά προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με την ενεργή παρέμβαση των ΜΚΟ.

17.3 Συμπράξεις Ιδιωτικών Οργανισμών

Προγράμματα ή δράσεις που υποστηρίζονται/ υλοποιούνται μέσω της ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Επιχειρήσεων.

 17.4 Πολυσυμμετοχικές Συμπράξεις

Παρουσίαση προγραμμάτων/ δράσεων που υλοποιούνται με τη συνεργασία παραπάνω των δύο Οργανισμών διαφορετικής προέλευσης (π.χ. συνεργασία Επιχείρησης – Περιφέρειας – Πανεπιστημίου – ΜΚΟ).

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πληροφορίες: [email protected] | 210 689 8593

Θέλω να Ενημερώνομαι

Θέλω να ενημερώνομαι